Nieuws

Zomerrooster

Dit jaar ziet het lesrooster er wat anders uit dan anders. Ik ben op 25 april bij Dimence met pensioen gegaan en neem dit jaar meer tijd om te reizen dan anders. We zoeken onze zoon op in Canada en ik ga in september een fietsreis maken. 
Daardoor zijn er in juni, begin juli en in september geen yogalessen. 
Daarentegen zijn er in de zomer wel vakantielessen, op maandag 18 juli, 25 juli, 1 augustus, 8 augustus en 22 augustus, steeds om 19.30 uur. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Critical alignment yoga en yoga aplomb

Na mijn opleiding bij Amithaba heb ik een bijscholing in Critical alignment yoga gevolgd. Het is een methode ontwikkeld door Gert van Leeuwen, die als doel heeft vervormingen in de wervelkolom op te heffen en de natuurlijke houding te herstellen. De methode richt zich niet op de grote spieren, maar op het skelet en de dieper gelegen houdingsspieren.  Het accent ligt meer op het ontdekken van de spanningsplekken in het lichaam en die trachten los te laten dan op ontspanning alleen.

Critical alignment sluit goed aan op de opleiding die ik bij Maartje van Hooft gevolgd heb. Want ook daar lag de nadruk op een goede houding en uitlijning.  Maartje noemt dat ‘in je as zijn’ of op zijn Frans aplomb. Als je in je as bent, dan kan de energie vrij door je lichaam stromen en kun je rust ervaren in je lichaam. De buik is licht aangespannen, de billen en de bekkenbodem (achter) juist ontspannen. Dat geeft een gevoel van stevigheid, met je voeten op de grond zijn en ruimte om te ademen. 

Zowel Gert van Leeuwen, als Maartje van Hooft zijn van mening dat de natuurlijk stand van de ruggewervel, een J-vorm heeft, met een kleine holling helemaal onderin de rug, waarboven de rug zich recht op strekt. Net als bij jonge kinderen en inwoners van Azië en Afrika.

In mijn lessen gebruik ik de yogastrip, om vervorming in de bovenrug tegen te gaan en een dunne of dikke rol om de souplesse in onderrug  en bovenrug te vergroten. En die oefeningen bereid ik voor en wissel ik af met oefeningen uit de aplomb yoga, die zachter zijn, maar heel effectief.