Yoga bij Yukta

P1050597Yoga is al eeuwen oud. Van oorsprong is het een praktische ontwikkelingsweg naar eenheid tussen lichaam en geest.  Anderzijds is yoga ook modern en vanaf de eerste helft van de 20e eeuw beïnvloed door westerse inzichten over bewegen.

Het woord yoga is afgeleid van yuk en betekent: verenigen, beheersen, ook wel herboren worden.  Yoga leert ons de geest, het gevoel en het lichaam te beheersen en te verenigen. En dus meer yukta te worden.

Yoga is mindfulness in actie, meditatie in beweging. Door de yogaoefeningen bewust uit te voeren, steeds te voelen wat de beweging in het lichaam teweeg brengt, breng je de aandacht bij het lichaam. Je laat het denken los en komt meer in het hier in nu. Daardoor kun je ontspannen en herstellen.

Maar yoga biedt nog meer voordelen. De yoga-houdingen zijn ontwikkeld met de bedoeling alle spieren, zenuwen en organen in het lichaam te ontspannen en te versterken. Elke houding heeft zijn eigen specifieke uitwerking. Yoga helpt je gezond te blijven. Yoga maakt soepeler én sterker en helpt om stress te verminderen.

Er zijn meerdere soorten yoga. Ik geef hatha-yoga, yoga waarbij een les opgebouwd is rondom de asana’s, de klassieke yogahoudingen. Die yogahoudingen leer je in de les zorgvuldig opbouwen, zodat je maximaal kunt profiteren van het effect van de asana’s. In mijn lessen ligt de focus op uitlijning van het lichaam en een goede houding, met oefeningen uit yoga aplomp en critical alignment.  Daardoor is er in elke les aandacht voor ontspanning van het bekken, de rug, nek en schouders. Bij hatha yoga beweeg je volop.

DSCN1143    DSCN1165    DSCN1135

DSCN1182    DSCN1160    DSCN1171

De nadruk ligt meer op bewust bewegen dan op prestatie, waardoor de lessen ook geschikt zijn voor beginners en voor mensen die minder sterk of soepel zijn. Voor iedereen die ontspanning en verstilling zoekt, maar ook voor wie wil bewegen en versterken.